• foto_0048.jpg
  • foto_1293.jpg
  • foto_0325.jpg
  • foto_0046.jpg
  • foto_0352.jpg
  • foto_0947.jpg
  • foto_1659.jpg

Degene die met de Van Groevenbeek-stam is gestart,  de Kennel van Groevenbeek, stelt zich graag aan u voor.

JannyJanny Offereins,  Henriëtte van Heemstralaan 29 3851 WB Ermelo Telefoon: 0341-419015 E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Ik fok zelf niet meer, maar door mijn meer dan 30-jarige ervaring van de fokkerij en op jacht- en showgebied ben ik gevraagd om de kennels  die fokken met door mij gefokte honden te begeleiden. Dit doe ik met veel plezier. Tevens kunt u mij benaderen en vernemen of er ergens een nestje is of dat er één op komst is.

Van 2000 tot en met 2005 heb ik mij beziggehouden met het schrijven van een boek over het ras. ' De Drentsche Patrijshond in verleden en heden'. De subtitel is: 'Ze waren er gewoon'. Het is een lijvig boek geworden van 464 pagina´s gelardeerd met bijna 1100 kleurenfoto´s. Alles wat u wilt weten over het ras staat er in onder andere:

  • de ontstaansgeschiedenis van de provincie Drenthe en hoe het ras zich in deze provincie heeft ontwikkeld;
  • de Drentsche Patrijshond van weleer, van de oorsprong tot aan de erkenning van het ras in 1943;
  • het natuurlijke karakter van de Drent;
  • de functionele bouw;
  • verschillende hoofdkennels;
  • iets over de jacht en de wedstrijden;
  • wegwijs in kynologenland;
  • opvoeding
  • verzorging;
  • fokkerij;
  •  voeding;
  • jacht- en kynologische termen;
  • enzovoort,enzovoort;       

Dit boek is, helaas voor u, uitverkocht! 

Geschiedenis

De Drentsche Patrijshond is een ras als geen ander . Dit komt tot uitdrukking in zijn veelzijdigheid, verschijningsvorm, aard en karakter. De Drent is over het algemeen een gezond en sterk ras. Het is geen bijzonderheid hierop te fokken. Dit moet het uitgangspunt zijn.

AaronSinds 1974 ben ik met het ras bezig en heb ik met gemiddeld 4 teefjes 26 nestjes gefokt. Mijn devies is steeds geweest: niet veel, wel zorgvuldig. Mijn kennelnaam was zoals hierboven vermeld "van Groevenbeek". Mijn fokdoel was om de Drentsche Patrijshond te behouden met al zijn mogelijkheden. Deze visie heb ik nog steeds en probeer ik op andere fokkers over te dragen. Hoewel ik zelf niet meer fok, ben ik nog zeer bij de fokkerij betrokken. In de loop der jaren hebben tal van mensen die bij mij een teef of reu hebben gekocht, besloten om door te gaan met het ras. Hierdoor fokte ik niet meer alleen. Deze fokkers hebben aangegeven met dezelfde motivatie en in dezelfde lijn te willen fokken. 

De Drent als jachthond en als erfhond

De fokker die op deze site staat wil proberen u op deze bladzijden een kijkje in de keuken van de fokkerij te geven.  Ook kunt u op deze site veel foto’s zien van het ras in al zijn hoedanigheden en natuurlijk ook van pups.
Waarom wil deze fokker zo graag dat er met de Drenten nog wordt gejaagd en/of wanneer dit onmogelijk is een jachtcursus te volgen? Wij bedoelen hiermee in ieder geval de Drenten waarmee wordt gefokt.
Hoewel, voor Drenten waarmee niet wordt gefokt, is deze vorm van jachthondensport een aangename afwisseling op het dagelijkse bestaan. 

Hierdoor wordt de bijzonder belangrijke eigenschap, die de Drent zo speciaal maakt, levend gehouden. Een Drent is een staande hond, wat betekent dat hij in het veld het wild aanwijst door het voor te staan. Dit betekent ook dat hij zelfstandig beslissingen neemt en hij zoveel persoonlijkheid heeft dat hij door de fluit van de baas durft te lopen om het wild aan te wijzen op de plek waar het zit en niet waarvan de baas denkt dat het te verwachten is. Deze ‘eigenwijsheid’ komt goed van pas bij zijn waakzame aard. Wanneer u niet thuis bent, bewaakt hij uw have en goed als geen ander.

In de loop der jaren heeft niet alleen de moederkennel veldwerkkwalificaties en veel  KNJV-diploma’s behaald. Er is met veel honden deel genomen aan deze veldsporten en de praktijkjacht. 
Wanneer u  praktijkjacht zou beoefenen is het prachtig om te zien hoe uw hond speelt met de wind en de verwaaiing die hij krijgt. Wanneer u echt tegen de jacht zou zijn, kunt u beter geen jachthond kopen. Jachthonden, maar zeker Drenten komen met van alles bij u, ook dode dieren. Het is hun aard en zij behoren hiervoor te worden geprezen en nooit bestraft. Er zijn genoeg andere rassen die dan wellicht beter bij u passen. Wel willen de fokkers u graag alles over dit gebeuren vertellen en ook de reden waarom, zonder fanatiek te zijn. Dit leidt namelijk tot niets. Wellicht komt u op andere gedachten zoals zo velen voor u, je weet maar nooit.

 

De opfok

\"JurreHet waken, doet hij nog niet als pup natuurlijk. Nee, de pup moet zich eerst ontwikkelen tot een volwassen hond. Een Drent heeft hiervoor tijd nodig. Vanaf twee jaar begint hij geestelijk pas goed op dreef te raken. Eerst moet hij groeien, stoeien en worden opgevoed.
Het socialiseren begint bij de fokker in huis! Dit gebeurt in ieder geval bij de fokkers die op deze site staan. De pups worden in huis geboren, gesocialiseerd, opgevoed en er wordt gelet op de broodnodige rust. Ook laten zij de pups kennis maken met allerlei soorten wild. Ze maken de pups zogenaamd schotvast, wat niet alleen gemakkelijk is tijdens de jacht, maar waardoor ze ook niet schrikken van vuurwerk of onweer. Harde knallen zijn ze van meet af aan gewend. Ze leren ook om bij u te komen als u op een speciale hondenfluit blaast. Dit is gemakkelijk, want hierdoor hoeft u later nooit te roepen of schreeuwen naar de hond wanneer hij bij u moet komen.
Even fluiten en dan komt hij meteen naar u toe. Dit gedrag is dan ingeprent. Tevens gaan al onze pups zo goed als zindelijk de deur uit. De zindelijkheidstraining begint al vanaf drie weken. Je staat iedere keer weer versteld hoe snel de pups dit onder de knie hebben. Een Drent is buitengewoon intelligent.

Verdere informatie.

U krijgt van de fokkers ook veel informatie mee waaronder een uitgekiende voedingslijst en een doos met verassingen. Vervolgens een map met alle wetenswaardigheden over de ouderdieren zoals gezondheidsonderzoeken, diploma’s of kampioenschapprijzen, zodat u zich kunt vergewissen of alles in orde is met de ouderdieren. Natuurlijk kunt u de fokker bij wie u een pup koopt altijd om raad vragen en u wordt ook regelmatig telefonisch benaderd, vooral in het begin. Zo lang u de hond heeft, kunt u op de fokkers rekenen. Zij zullen u altijd met raad en daad bijstaan.

Wanneer u eenmaal een Drentenpup in huis heeft, kunt u de opvoeding en de socialisatie voortzetten door bijvoorbeeld een puppycursus te volgen en daarna een jongehondencursus. Wanneer u iets met jacht wilt doen, kunt u daarna naar de jachtcursus gaan. De fokkers zullen u zeker behulpzaam zijn met het zoeken naar adressen waar of u deze cursussen kunt volgen.  Ik moet er wel bij vermelden dat Drenten zich tamelijk gauw vervelen op een Gedrag en Gehoorzaamheidcursus. Ze zijn liever actief bezig.
Een Drent is een sportieve hond. U kunt van alles met hem doen. Wanneer u van fietsen houdt, kunt u hem meenemen. Als u van trimmen houdt, houdt hij u ook graag gezelschap. Ook als u bijvoorbeeld gaat vissen, gaat de Drent graag mee en kijkt heel belangstellend naar alles wat er om hem heen gebeurd.

 

Wanneer de Drent ongeveer drie jaar oud is, soms wat eerder, gaat hij uw huis bewaken. Niet als u er bij bent. U bent immers de roedelleider en u bewaakt zelf huis en hof. Dit moet hij goed weten. U bepaalt en geeft opdrachten en niet andersom. Dit is een ijzeren wet. Een hond is een roedeldier en zo moet hij worden behandeld. Dit begrijpt hij en zo kunt u veel plezier aan uw hond beleven en uw hond heeft een heerlijk leven bij u, zijn roedel.
 

Omgang met kinderen

Ook de eigenschap dat Drenten heel goed met kinderen kunnen omgaan is van bijzondere waarde. Wanneer je je hebt verdiept in het ras, weet je dat je alleen maar voort hoeft te bouwen op wat er al sinds eeuwen is. De Drent is een oud ras en alle voornoemde eigenschappen draagt hij in zijn erfgoed met zich mee. Ze kunnen veel van kinderen hebben en nemen de zorg voor hen gemakkelijk over in de vorm van oppassen. Het zijn fijne speelmakkers. Het is voor kind en hond fijn om naast en met elkaar op te groeien. Het worden de beste maatjes. Het is dikwijls vertederend om te zien hoe of dit gaat. Bemoeit u zich er niet mee, houd een oogje in het zeil, maar laat het verder gaan in die zin dat ook een kind moet leren dat hij niet alles kan en mag met dieren. Dieren zijn geen speelgoed en verdienen ons respect. Hierdoor wordt hen stukje bij beetje verantwoordelijkheidsgevoel bijgebracht. Het is een wisselwerking.  

Gezinshond

Een Drent past zich perfect bij de omstandigheden aan. Wel wil hij er graag bij zijn. Het is een echte gezinshond. Dit betekent dat hij in huis hoort en niet in een kennel. Bij de fokker in huis geboren en opgefokt, geeft de beste waarborg voor een goede gesocialiseerde pup.
 Zij vormen één grote familie namelijk van oorsprong de Groevenbeek-familie.

 

De manier waarop wij fokken

Iedere fokker kent zijn pupkopers persoonlijk en houdt een hondenleven lang contact. Vanuit de moederkennel hebben, zoals gezegd, verschillende Drentenliefhebbers te kennen gegeven ook graag te willen fokken. Hoewel fokken heel mooi kan zijn, zijn er ook keerzijden aan verbonden. Wanneer je top wilt fokken is het een dure hobby. Met top bedoelen wij, alles doen voor het welzijn van ouderdieren en pups. De resultaten komen dan vanzelf. Fokken op non-profit basis is ons uitgangspunt. Zoveel mogelijk kennis uitdragen en op anderen overbrengen is een ander punt. Hiertoe hebben wij in de loop der jaren veel ervaring opgebouwd als fokker en ook door het bekleden van bestuurs- en commissiefuncties in de Vereniging De Drentsche Patrijshond en nu in de Drentsche Patrijshonden Club Nederland.
Onze honden zijn bekend in binnen-en buitenland. Deze honden zijn ons niet meer waard dan anderen maar wel is het zo dat keurmeesters de honden hebben beoordeeld en hen de hoogste kwalificaties hebben toegekend. Hierdoor weet je als fokker dat je qua uiterlijk, dit is onder andere bouw, gebit, beharing en gangwerk op de goede weg bent en dit al jaren lang. Wij zijn allen trots op onze honden.
Wanneer u bij  ons een Drentje koopt, wordt er van u verwacht dat u naar de nakomelingendag gaat. Deze dag wordt georganiseerd door de vereniging DPHCN. Tijdens deze zogenaamde nakomelingendag worden de nesten bekeken.  Hiervoor krijgt u van de vereniging persoonlijk een uitnodiging nadat de hond 18 maanden oud is.

Wanneer uw belangstelling is gewekt en u zou besluiten bij ons een pup te kopen, bent u van harte uitgenodigd om eens over het ras te komen praten en de honden in levende lijve te zien.  Het is bovendien plezierig dat u zich samen met de fokker voorbereidt op de aan te schaffen pup.

Het is eigenlijk overbodig om te zeggen dat wij fokken volgens de normen van de DPHCN. 
Uren achtereen kunnen wij u nog vertellen over ons bijzondere ras. In de rasstandaard staat letterlijk: ´Een huisgenoot van bijzondere waarde´. Beter kan ik het niet omschrijven. Een bijzondere hond én een persoonlijkheid.
Ik heb u nu het een en ander verteld over het ras en de manier waarop wij fokken. 

Graag tot ziens!
            

  • Henk en Lidy Kamperman kennel van Klein Elsholt

 

Met dank aan de fotografen Älice v. Kempen, Gert Hanneszen, Gerty Lodewijkx en anderen.

 


Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond, einfachheitshalber \"Drent\" genannt, ist ein Vorsteh-Jagdhund, das bedeutet, es ist ein Hund, der für den Jäger Wild anzeigt und plötzlich erstarrt, wenn er in die Nähe von Wild kommt. Dies wird\"vorstehen\" genannt. Daneben ist der  Drent auch ein  ausgezeichneter Apporteur. Diese beiden Eigenschaften machen ihn zu einem ‘allround’ Jagdhund.

Er ist daneben auch ein gemütlicher Haushund und ein lieber Kinderfreund, der gut mit Kindern umgehen kann. Wenn Sie abwesend sind, hütet er Ihr Hab und Gut.
Ursprünglich lebte der Drentsche Rebhuhnhund auf dem Bauernhof, um alle anfallenden Arbeiten zu verrichten: als Hofhund, als Jagdhund, als Spielkamerad für die Kinder  und als Wachhund, wenn die Familie abwesend war.
Der Drentsche Patrijshond braucht mindestens einmal pro Tag einen langen Spaziergang.
Er muß konsequent erzogen werden.
Der Drentsche Patrijshond ist von mittelgroßer Rasse. Sein Fell wird langharig genannt, obwohl sich dies mehr auf die \"Fransen\" am Hals, an den Füßen und am Schwanz bezieht. Die Farbe ist weiss mit braunen Flecken. Viel Pflege braucht sein Fell nicht. Einmal pro Woche gut bürsten ist ausreichend.
Waschen ist nicht nötig. Wenn der Hund sehr schmutzig nach Hause kommt, trocknen Sie ihn gut ab und lassen ihn in seinem Korb nachtrocknen. Nach einer halben Stunde ist er trocken und wieder schneeweiss. Er hat sogenanntes schmutzabweisendes Fell. Im Sommer können Sie ihn ab und zu schwimmen lassen. Die Schulterhöhe für einen Rüden ist 60 - 63 cm  und für eine Hündin 55 - 60 cm.
Für  Leute in Deutschland, die Interesse an einem Drentschen Patrijshond haben, finden Sie nachstehend einige Informationen über die Rasse.
Bei eventuellem Interesse können Sie Kontakt aufnehmen mit:
Janny Offereins, Telefoon: 0031 341 419015 oder Telefax: 0031 341 4430783 oder E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.